Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: Tátův parník

Tátův parník 10 roků 2 týdnů #4701

• KRLCHRMY
  • Začátečník
Loď byla vyrobena ve Štětíně v loděnici Vulkán v roce 1871. Jezdila na Berlínských jezerech jako Alsen. V roce 1912 Pražská paroplavební jí koupila, protože byla nejmenší, skončila v 30. letech jako přívoz mezi Císařskou loukou a Podolím, jmenovala se Vlasta. Po druhé sv. válce dosloužila, vrak byl zachráněn nadšenci a přestavěn na motorovou pionýrskou loď Jiskra. Po nehodě byla odprodána do soukromých rukou a postupně chátrala až zbylo torzo trupu. Momentálně je trup zrenovovaný, vyměněná neoriginální příď za novou příď podobnou té původní. Rezatá obšívka byla částečně ztrhána a nahrazena novou. Celé těleso je nýtováno a oprava proběhla rovněž nýtováním.
Dříve nýtoval táta s dědou, nyní nýtuji já s tátou. Jeřábování na snímku je moje práce, obsluhuji náš jeřáb už od deseti let a táta dělá vazače. Trup jsme opravovali obrácený dnem vzhůru (dělalo se to lépe) a před pískováním a šopováním jsme ho otočili a dál už pracujeme jak je na lodi zvykem. Nyní mámě nástavbu kotelny nahrubo hotovou a vyrábíme řízení. Do budoucna musíme namontovat oba parní stroje a kotel. Dále nad celou Vlastou vyrobit stříšky a milion dalších drobností. Naším snem by bylo dostat loď do stavu podobném jako je na fotografiích z 20. let. Táta s tím zápasí už 15 let, snad to do důchodu stihne.
Málem jsem zapomněl napsat že parník je 15,5 metrů dlouhý, 2,7 m široký, ponor by měl být asi 0,5 m. Je to dvoušroubák s výkonem asi 30 koní a z roku 1871 jsou jen žebra a vrtulové kozlíky, ostatní už je povyměňováno možná několikrát.
1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg
Poslední úprava: 10 roků 2 týdnů od maxik1958.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Tátův parník6 10 roků 2 týdnů #4702

• KRLCHRMY
  • Začátečník
Další fotografie.
9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg
Poslední úprava: 10 roků 2 týdnů od maxik1958.

Tátův parník 10 roků 2 týdnů #4705

• maxik1958
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 437
Bomba, je to presne to, co jsem se modlil aby bylo! Nadhera, lod znam z literatury a vubec jsem netusil, ze je zachovana. To musim videt na vlastni oci, pokud je to reda mozne. Myslel jsem, ze nejstarsi u nas zachovanou lodi je parnicek Jirka, a pak Lana 1. Je to proste nadhera, a odvadite uzasnou praci !!!!!!

Tátův parník 10 roků 2 týdnů #4706

• Viky
  • Bůh
  • Obdržená poděkování 38
Moc hezky a zasluzny konicek!
Co tomu říká maminka? Musí z vas mit radost.

Tátův parník 10 roků 2 týdnů #4709

• KRLCHRMY
  • Začátečník
Maminka z nás má radost, protože domeček nám padá na hlavu a my taháme na dvorek starý náklaďáky, stroje a další veteš. Když jsme si dali buldozer do předzahrádky, tak to už ani nevydržely úřady. Museli jsme si udělat neprůhledný plot, protože hyzdíme obec.

Tátův parník 10 roků 2 týdnů #4712

• Viky
  • Bůh
  • Obdržená poděkování 38
Radsi ho natrit narůžovo, ne? ;)

Ten parnik je fakt uzasnej, muj sen je sehnat zachrannej clun a prestavet ho na obytnou lod, ale zatím umim jenom vysokorychlostni perinak.
Poslední úprava: 10 roků 2 týdnů od Viky.
  • Strana:
  • 1
  • 2
Vygenerováno za 0.126 sekund